بایدها و نبایدهای غذایی در مبتلایان به فشار خون

فشار خون بالا به بسیاری از بافت های بدن صدمه می زند؛ مثلا در چشم باعث پاره شدن عروق چشم، خونریزی و اختلال بینایی می شود، در کلیه ممکن است عملکرد طبیعی کلیه را مختل کند و به نارسایی کلیه منجر شود، در مغز می تواند باعث پاره شدن مویرگ های مغزی و ایجاد سکته مغزی شود و همچنین در قلب ممکن است با افزایش بار قلب در دراز مدت باعث نارسایی قلبی شود. اگرچه بالا رفتن فشار خون در بعضی موارد ممکن است بر اثر اختلال در عملکرد غدد درون ریز مثل غده آدرنال یا فوق کلیه باشد ولی در بیشتر موارد معمولاً علت مشخصی برای آن یافت نمی شود. بیشتر کسانی که به مشکل پرفشاری مبتلا می شوند تا آخرعمر با آن درگیر خواهند بود و لذا برای کنترل و درمان آن علاوه بر استفاده از درمان های دارویی زیر نظر پزشک، به ایجاد تغییراتی در زمینه کنترل وزن، ورزش کردن و به خصوص نحوه تغذیه نیاز خواهند داشت. رعایت نکاتی که در ادامه ذکر می شود، به شما کمک می کند که تا حد زیادی فشار خون خود را تحت کنترل در آورید و نیاز به مصرف دارو را کم کنید ( البته به خاطر داشته باشید که اگر داروی فشارخون مصرف می کنید به هیچ عنوان آن را ناگهانی قطع نکنید چون خطرات مرگباری برای شما خواهد داشت):

1- آن چه عموم پزشکان بر آن اتفاق نظر دارند کاهش میزان سدیم و افزایش مصرف پتاسیم و کلسیم در رژیم غذایی افراد مبتلاست. لبنیات کم چرب ( شیر ، ماست وپنیر) منبع خوبی برای تامین کلسیم بدن هستند. همچنین میوه هایی مثل موز، زردآلو، سیب ،آناناس، گریپ فروت، هلو، انگور، خرما و آلوو سبزیجاتی مثل سیب زمینی، سیر، پیاز، کرفس ،کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی و انواع حبوبات سرشار از پتاسیم است. در بین سبزیجات، سیر به طور خاص در این زمینه مورد توجه است. به همین دلیل مصرف یک یا دو حبه سیر تازه ( باید حتما جویده، رنده یا خرد شود) به صورت روزانه برای افراد مبتلا توصیه می شود. 2- برخی تحقیقات نشان می دهد که بین مصرف ویتامین C و کاهش فشار خون رابطه مثبتی وجود دارد، لذا مصرف انواع مرکبات ، توت فرنگی و سبزیجات دارای برگ سبز نیز به دلیل دارا بودن ویتامین C می تواند در کنترل فشارخون موثر باشد. 3- به نظر می رسد مصرف گوشت قرمز(کمتر) و سفید (مثل مرغ و ماهی ) در حدمتعادل منع مصرفی نداشته باشد، به شرطی که در موقع پخت نمک زیادی به آن اضافه نشود. به جای نمک می توان از سبزیجات معطر، فلفل قرمز و سیاه، برگ بو، رزماری، آویشن و همچنین آب لیمو و نارنج تازه استفاده کرد. 4- از مصرف انواع فست فودها، غذاهای آماده و کنسرو شده، شکر و شیرینی زیاد، تنقلات شور (مثل چیپس و پفک) و همچنین مصرف زیاد نوشیدنی های حاوی کافئین ( قهوه، چای و نوشابه ) تا حد امکان پرهیز کنید (به نظر می رسد که نوشیدن چای سبز در مقادیر متعادل می تواند مفید باشد). 5- بهتر است برای پخت غذا به جای روغن های حیوانی و کره، از روغن های گیاهی مثل روغن کنجد، کانولا و زیتون استفاده کرد. 6- کاهش وزن تا حد بسیار زیادی به کاهش فشارخون کمک می کند به طوری که با کاهش حتی 2 تا3 کیلوگرم از وزن، فشارخون پایین تر خواهد آمد. انجام منظم حرکات ورزشی ( پیاده روی سریع، شنا، یوگا ) نیز علاوه بر کمک به کاهش وزن و استرس، در کنترل فشار خون نیز بسیار موثر است.
منبع : دکتر نعیمه نوبخت - روزنامه خراسان

/ 0 نظر / 31 بازدید